Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a teendő, ha...?!

2012.09.30

Figyeljen teste jelzéseire!

Figyeljen teste jelzéseire!

Ha kizárólag akkor nézünk tükörbe, amikor az összenőtt szemöldökünket szedegetjük vagy éppen egy pattanástól igyekszünk megszabadulni, akkor bizony könnyen elkerülhetik a figyelmünket olyan fontos jelek, amelyek az egészségi állapotunkról árulkodnak. Úgyhogy hajrá, vizsgálja meg magát kicsit alaposabban!

Körmök

Ha sötét színű csíkokat lát a körömágyán: nos igen, tény, hogy nem csupán egy Budapest méretű anyajegy utalhat bőrrákra - a betegség a körmök alatt is kifejlődhet. A sárgás, barnás vagy fekete sávok a sejtek sérülésének jelei, amit lehet, hogy melanoma okoz, amely a bőrrák legveszélyesebb típusa.

Mi a teendő?

Korai észleléssel és kezeléssel az esetek 95 százaléka gyógyítható, úgyhogy hasonló tünetek esetén keressen fel mielőbb egy bőrgyógyászt, aki megerősítheti vagy megcáfolhatja az otthoni diagnózist.

Ha fényes fehér csíkok vannak a körmén

KörmökLehet, hogy csak jól becsípte az ujját egy fiókba, de ha nem rémlik ilyesmi és hosszú, vízszintes, elszíneződött csíkokat lát a köröm felületén, ráadásul mostanában folyton fáradtnak érzi magát, akkor ez rossz hírt jelenthet a veséire nézve.

Mi a teendő?

Ezek a csíkok utalhatnak arra, hogy a vesék nem képesek kiszűrni a vizeletből a fehérjét. Ennek következtében a szervezet gyorsabban veszít fehérjét, mint amilyen tempóban egy szelet sütit el tudunk pusztítani - ez pedig veseelégtelenséghez vezethet. Sürgősen keresse fel orvosát egy vizeletvizsgálat elvégzése céljából!

Hónalj

Ha egy foltban durva, sötét színű bőrt lát, az - hacsak nem az önbarnító krém használatát vitte túlzásba - cukorbetegségre utalhat. A véráramban megjelenő inzulintöbblet a bőrsejtek abnormálisan gyors szaporodását okozhatja, ami szövetből és melaninból álló bőrmegvastagodást hoz létre.

Mi a teendő?

A fent leírtaknak köszönhetően a bőr sötétebb színű lesz és vastagabbnak érezzük. Leggyakrabban a hónaljakban, a nyakon vagy ágyéktájékon figyelhető meg a jelenség. Egy egyszerű vérvizsgálattal meghatározható, hogy érinti-e Önt a betegség. Jó tudni, hogy a cukorbetegek jelentős része nincs diagnosztizálva.

Szemhéj, térd és könyök

Térd és könyökHa apró, puha göröngyöket lát, melyek fehérek vagy ragadósak, abban egy jó hír lehet: ez nem pattanás. A rossz hír: ezek apró koleszterin-lerakódások. Sajnos mire ezek a kis göröngyök megjelennek, az Ön koleszterinszintje már az egekben van, ez pedig komoly rizikófaktor a szívbetegségekre nézve.

Mi a teendő?

A koleszterinszint 10%-os csökkentése mintegy harmadával mérsékli a kockázatot. Keresse fel orvosát és ellenőriztesse a koleszterinszintjét, továbbá jó, ha kikéri orvosa tanácsát az életmódbeli változtatásokat vagy az esetlegesen szükséges gyógyszereket illetően, melyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében.

Koponya

Ha ritkul a haja, méghozzá jelentős mértékben, akkor lehetséges, hogy a pajzsmirigye rosszalkodik. A pajzsmirigy rossz működése Amerikában például a nők mintegy 10%-át érinti. Ha a pajzsmirigy (a nyak közepe táján található mirigy) megbolondul, az felboríthatja a férfi és női nemi hormonok egyensúlyát a szervezetben. Az eredmény: több hajszál marad a fésűben, és durvává, töredezetté válik a haj.

Töredezett hajMi a teendő?

Orvosa meg tudja nézni a pajzsmirigy-serkentő hormon szintjét a vérében - ha túl magas vagy túl alacsony, gyógyszerre lesz szüksége a szabályozáshoz.

Ha erősen hámlik a fejbőre

Ha a lehulló bőrdarabkáktól olyan fehér a válla, mint az Alpok februárban, annak a teleírt határidőnaplója lehet az oka. A nagyfokú stressz hatására testünk túlzott mennyiségű kortizol hormont termel. Az immunrendszeren (pl. könnyebben megfázunk) és az anyagcserében (hízás) végzett pusztításon kívül a kortizol a fejbőrt is kiszáríthatja.

Mi a teendő?

A gyógyszertárakban kapható korpásodás elleni sampon eltüntetheti a korpát a hajából, de ha nem akarja, hogy állandóan fehér eső hulljon a vállára, jobban teszi, ha megpróbál többet aludni, jobban odafigyel a légzésére és lazít egy kicsit a túlzsúfolt programján.

Nyelv

Ha fehér, sárgás vagy narancsszínű lepedéket lát a nyelvén, az utalhat arra, hogy alvás közben valami visszajött a gyomrából. Normál esetben egy, a nyelőcső alján elhelyezkedő egyirányú 'szelep' gondoskodik arról, hogy ami egyszer lejut, az ne jöhessen vissza.

Mi az a reflux?

A gyomorsav reflux (visszaáramlás) akkor következik be, amikor ez a szelep spontán módon kinyílik és a gyomor tartalma visszafolyik a torokba, emésztőnedves lepedéket hagyva a nyelven, és borzasztó leheletet okozva.

Mi a teendő?

A reflux legtöbb esetben kezelhető recept nélkül kapható antacidokkal, vagy egyszerűen a savas és fűszeres ételek elkerülésével; ha ezek nem segítenek, keresse fel háziorvosát. Lehetséges, hogy receptre felírt gyógyszerre lesz szüksége a gyomorsavtermelés csökkentéséhez.

Szemek

Karikás a szeme?Ha a szeme alatti karikák nem akarnak elmúlni - és nem vállalt be mostanában második műszakban éjszakai munkát -, a sötét foltokat okozhatja allergia. A következőképpen néz ki a láncreakció: a szervezet allergén anyaggal találkozik, ennek hatására hisztamint szabadít fel; ennek a kémiai anyagnak a hatására az erek megduzzadnak a sok vértől és egyéb folyadéktól, és voila: sötét foltok jelennek meg ott, ahol a bőr a legvékonyabb.

Mi a teendő?

Egy allergiavizsgálat segítségével megállapítható, mely allergén anyag okozza a tüneteket.

Ha sárgás dudort lát a szemgolyóján

Ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy Önnek valamiféle ritka 'szemaknéja' van. Az enyhén kiemelkedő csomó a szemfehérjén egy ártalmatlan betegség tünete, melyet pingueculának nevezünk. Ez nem más, mint egy kollagén-kitüremkedés, melyet a napfény, a szél vagy a por okoz.

Mi a teendő?

Tartsa nedvesen a szemét szemcsepp segítségével, és mindig viseljen napszemüveget, ha a szabadba megy (figyeljen oda, hogy a lencsék 100%-os védelmet nyújtsanak az UVA és UVB sugarak ellen). Ily módon megelőzheti a dudor növekedését.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>